Рисуване за деца

Децата научават много и придобиват нови умения чрез игри и забавления. Ние не ви предлагаме уроци по рисуване. На нашите събития децата имат възможност да опитат нещо ново, да творят и да импровизират, да срещнат свои връстници и без значение дали рисуването им се отдава – да се забавляват!

Рисуването отключва въображението, подобрява фината моторика.

На нашите събития децата получават всички необходими материали за обявената картина, а за да се почувстват като истински художници рисуват на дървени стативи, с палитра и престилка. Нашата лъчезарна художничка Яна обяснява и показва създаването на картината стъпка по стъпка.   

Предлагаме ви събития в две възрастови групи:

За деца от 5 до 8 годишна възраст на платното има предварително нарисуван контур на цялата картина. Затова го наричаме „рисуване по номера“, но всъщност на платното няма изписани номера, а водещият на събитието обяснява кои цветове се използват. На тази възраст смесването на цветове, следването на инструкции и боравенето с акрилни бои е достатъчно предизвикателство, затова нашите контури помагат на децата в тяхната задача.

Какви са плюсовете от едно подобно събитие? Детето опитва нещо ново за него в приятелска среда, без оценки и без учители. Често така една дейност се превръща в хоби. Нашата цел и задача е децата да се забавляват и да приемат рисуването като нещо интересно и развлекателно. Също така, детето се справя с предизвикателството само, без насоки от родителя. Важно е да поощрите усилията на детето без да се притеснявате дали то е излязло от очертанията, объркало е цвят и т.н., защото в повечето случаи това е първи опит на детето да рисува с акрилни бои върху платно. А както добре знаем – няма как да бъдем перфектни от първия път! Важни са уменията, преживяванията, новите емоции, които развиват детския мозък.

Деца над 8г рисуват върху изцяло бяло платно (при по-трудните картини предварително подготвяме контур, улесняващ разположението на обектите на платното и преценяването на техния мащаб). След това децата повтарят стъпките, които нашият художник обяснява, и рисува пред тях. Събитието е чудесно за деца, които имат интерес към рисуването, но е подходящо и за деца, на които рисуването не е най-силната страна. Всяко преживяване, опит, нова дейност, развива нови качества и умения.